Förändringar i SRS-tabellen inför säsongen 2017

Hej på er seglare.
I år är det stora förändringar gällande SRS-talen (tidigare LYS) på samtliga båtar i klubben. I den klickbara länken nedan får du upp samma information som på bilden fast i bättre kvalitet. Men det vi kan se är att samtliga har fått stora sänkningar eftersom utgångsbåten (1.0) nu räknas på 5,5 knop i medelvind istället för tidigare 4,5 knop. Det som är intressant för oss är ju den inbördes ändringen. De stora båtarna; Bavariorna, Fortissimon och Sunwindarna är de som fått mest sänkning alltså är vinnare i förändringen – och det är väl inte helt oförtjänt med tanke på de stora höjningarna dessa båtarna fått senaste åren. De som fått minst sänkt är de mindre båtarna; Varianty och IF. Där emellan hamnar Comfort26, Maxi77 och Dixie27. Vi tror att det alltjämt kommer bli mycket spännande seglingar med små marginaler i toppen. Nedan finns en sammanfattning av texten som Svenskaseglarförbundet lagt ut angående förändringarna. Väl mött på banan! /Erik

srs tal 2017

SRS tal 2017

Inför 2017 har SRS fått sin största uppgradering sedan vi införde det nuvarande systemet 2011. En mängd justeringar och ändringar har införts med avsikten att rätta till olika skevheter som funnits i systemet. Vi har också äntligen lyckats föra samman klassreglerna för enskrovs- och flerskrovs båtar till samma regel.

Väsentliga regeländringar är:

  • Det blir tillåtet göra två ändringar per mätbrev och år utöver förnyelse (I stället som tidigare en).
  • Begreppet ”undanvindssegel” ersätts av ”flygande segel”, dvs segel som hissas ovan/framför förstaget. Flygande segel infattar gennaker, spinnaker och olika codesegel.
  • Fallhöjd för flygande segel införs. För 2017 kommer fallhöjden inte att påverka respittalet och om inte båtägaren har angivit den kommer vi att föra in ett standardvärde baserat på måtten på det största flygande seglet med en viss säkerhetsmarginal. Det är troligt att fallhöjden kommer att påverka respitalet från 2018.
  • En utombordsmotor som ingår i en mätbrevsbåts vikt skall om inte annat anges i mätbrevet föras på sitt fäste under kappsegling.

Bedömningsmetoden har justerats på många punkter men viktigast är:

  • Bedömningssystemet för flygande segel är reviderat.  Man skall även ange om flygande försegel har lattor.
  • Bedömningen av djupgående och kölvikt har justerats. Vi har även infört en ny költyp ”fenköl med låg TP” som är en fenköl där bredden eller kordan växer nedåt men som inte har en uttalad bulb.
  • Modellen för alla typer av rörlig ballast (trapetser, vattenballast och svängköl) är helt ny och är nu mer fysikaliskt stringent.

Ett antal tabellbåtar har fått justerade måttuppgifter, främst rör detta klassbåtar där deplacementuppgiften har justerats för att motsvara en SRS-mätkondition men även ett antal andra båtar har fått justerade mått baserat på SRSv – mätningar.

Slutligen har vi ändrat nivån på SRS-talen så att ett SRS-tal på 1.0 motsvarar en medelfart i mellanvind på ca. 5.5 knop istället för som tidigare ca. 4.5 knop. En båt som tidigare hade ca. 1.22 får nu 1.00.

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.